Säännöt

Liityin viime vuonna erääseen yhdistykseen. Olen pyytänyt nähtäväkseni yhdistyksen sääntöjä ja saanut nähtäväksi säännöt, jotka laadittiin perustamisvuonna 2005. Sääntöihin on kuitenkin tullut vuosien varrella muutoksia. Uusia sääntöjä ei kuitenkaan ole minulle pyynnöistäni huolimatta nähtäväksi annettu. Vastaus puheenjohtajalta oli hyvin yksiselitteinen: "Ne ei sulle kuulu." Onko todellakin niin, että säännöt eivät yhdistyksen jäsenenä minulle kuulu? Toinen kysymykseni liittyy nimenkirjoitusoikeuteen. Yhdistyksessämme on 4 jäsentä, joista 3 muodostavat hallituksen. Minä olen ainoa ns. rivijäsen. Kahdella hallituksen jäsenellä on nimenkirjoitusoikeus, yhdellä ei. Nimenkirjoitusoikeudelliset hallituksen jäsenet tekevät kaikki yhdistystä koskevat päätökset kahden kesken ja kun me kaksi nimenkirjoitusoikeudettomat yritämme saada äänemme kuuluviin, meidät tyrmätään tuohon nimenkirjoitusoikeudettomuuteen vedoten. Onko tämä yhdistyslain mukaista toimintaa? Jos ei, niin mihin näistä asioista voi kannella?

Yhdityslaki kannattaa ottaa käyttöön ja esille kokouksessa. Yhditykseen kuuluvana sinulla on oikeus tarkastella yhdisyksen sääntöjä ja olla tietoinen mitä ne sisältävät muutoin et voi toimia yhdistyksen sääntöjen mukaan ja saatat jopa tietämättäsi rikkoa jotain sääntöä. Nimenkirjoitusoikeus ei ole päätöksenteko oikeus. Nimenkirjoittaja on yhdistystä edustava henkilö jolla on valta allekirjoittaa virallisia asikirjoja esim. pankissa. Kaikilla yhdistykseen kuuluvilla täysvaltaisilla jäsenillä on yhdistyksen kokouksessa samat äänioikeudet kuin muillakin ja oikeus sanoa oma mielipiteensä keskusteltavasta aiheesta. Käyppä osoitteessa www.finlex.fi. kirjoita hakukenttään yhdistyslaki niin saattaa avartua lain puolelta montakin asiaa yhdistyksen toimintaan liittyen. Ja lakiin on aina hyvä nojata. Vaikka aina joukkoon mahtuu niitäkin, jotka mielestään on lain yläpuolella.